Florida solskensstaten.
Välkommen till Floridasidan! Skriv gärna till info@floridasidan.se och fråga om Ni inte hittar det Ni söker.
Gillar Du sidan ge oss ett plus hos Google, "Gilla"  eller dela med dina vänner på Facebook! Vi har även Instagram.

eXTReMe Tracker
Instagram
Välj ämne i menyn ovan, en bra ide är att börja med att läsa om visum och annat viktigt.
Vill Du se En kortfattad beskrivning av vad Du hittar på de olika sidorna, finns det här.
Shoppa i Florida

Shoppa i Florida:

Shoppa kan man göra hur mycket som helst (om pengar och tid räcker) men att bara gå runt och studera det enorma varuutbudet och shoppande amerikaner är ett nöje i sig. (Bilder)

Shopping Florida Bayside Marketplace, Miami

Malls och Outlet Malls:

Stora köpcentra med stora och små affärer. T.ex. Aventura Mall, (som är störst i Florida och USAs 5e största mall) i Aventura, en förort till Miami på gränsen till Ft. Lauderdale. Bayside Marketplace i Miami, The Galleria i Ft. Lauderdale och Florida Mall i Orlando. På "Outlet Malls" säljer många tillverkare ut restpartier, utgångna kollektioner, 2a sortering men också massor av nya produkter (De flesta Outlet Malls är egentligen en blandning av vanligt köpcentra och outlet, t.ex. Sawgrass Mills utanför Fort Lauderdale, Premium Outlets i Orlando, Dolphin Mall i Miami.

Det  bästa i mitt tycke ligger utanför Ft. Lauderdale och är nämnda Sawgrass Mill's som är en blandning av outlet och vanligt mall (Bild). här finns över 350 (2017 dessa köpcentra verkar aldrig sluta växa!) försäljningsställen och stora varuhus under samma tak (bild2) I Miami ligger Dolphin Mall som nästan kommer upp i samma klass även om det är lite mindre, blir Dolphin för litet ;-) så ligger Miami International Mall precis bredvid, även det ett bra köpcentra. Riktigt bra är också Premium Outlets i Orlando, dessa är utomhusköpcentan så det kan vara lite nackdel om det är riktigt hett ute, in och ut mellan värme och kyla är inte superskönt, den norra, Premium Outlets International Drive tycker jag är bäst i Orlando även om åsikterna går isär, andra tycker bättre om den Södra "Vineland Dr".  här gäller verkligen "Shop till' You drop" (Shoppa tills Du stupar).

Det finns massor av Malls i Florida och det gör inte att räkna upp alla, titta på Länkarna nederst på sidan och sök efter malls nära där just Du ska vara.

En bra idé är att anmäla sig till affärernas och köpcentans mejlutskick/nyhetsbrev och kundklubbar. då får man specialerbjudanden information om kampanjer, nyheter mm.

Det finns ofta häften med rebattkuponger att hämta på köpcentran, ibland behöver man en kupong för att få häftet gratis, dessa kan man ibland ladda ner på deras hemsidor, ibland hitta i reklamfoldrar på hotell och liknande. Mastercard erbjuder ofta rabatter på köpcentran, man visar bara i informationen (ibland har Mastercard t.o.m. en egen disk) att man har ett Mastercard kort så för man rabattkuponger. Man ska även kolla vad som erbjuds lokalt, hos Macy's kan man gå till informationen och visa sitt pass så för man 10% rabatt, dock inte på reavaror.

Vill man fynda så kan man besöka affärskedjor som "Ross Dress For Less", "VF Outlets" "Beals Outlet", "Marshalls" & "T J Maxx" här säljs allt möjligt som väskor, heminredning, husgeråd o.s.v. men främst kläder av alla märken och sorter ofta till overkligt låga priser.

Fleemarket's:

Loppmarknader finns ett stort antal i Florida. Den största och bästa är The Swap Shop (bilder) här finns hundratals stånd med allt från smycken, klockor, kläder, parfymer, elektronik, till nummerplåtar till bilen. Cirkusen som man tidigare bjöd på hade tagits bort ägaren är numera en bilsportare och det finns många bilar främst Ferraris utställda. Passa på att åka hit en söndag. då växer marknaden till nästan dubbel storlek med privatpersoner och småhandlare Definitivt bättre än Kiviks marknad! glöm bara inte sköna skor.

Vi besökte "Swap Shop" igen på vår senaste resa i April 2022. Kom dit en Måndag och detta var resans stora besvikelse! Kanske för att det var MÅndag kanske p.g.a. att pandemin knäckt många säljare men det var nästintill dött, mer än hälften av stånden stängda eller borta, smutsigt och nästan inga kunder alls. Vill ni så testa en Söndag men rekommenderar inga omvägar för detta längre. Trist :(

Drug stores, Pharmacy's:

Som ett apotek. CVS och Walgreens är de stora kedjorna. här hittar man förutom mediciner, hår och hudvårdsprodukter, naturmedel, smink mm. plus oftast matvaror och en hel del annat.

Allmänna tips:

Var:

De flesta köpcentran liksom stora affärer som Wall Mart och Target ligger en bit från själva centrum i städerna, i USA tar man ju bilen vart man än ska. I centrum hittar man oftast mindre butiker och även större varuhus (department stores) som Macy's .

Matvaror handlar man på T.ex . Publix Whole Foods eller Target Walmart m.fl. men även de flesta "drug stores" som Wallgreens och CVS säljer mycket livsmedel och de finns nästan överallt även inne i centrum. Vatten är t.ex lönt att köpa i storpack istället för att köpa en flaska då och då.

Klädsel:

Även om det är varmt ute, tänk på att det kan vara riktigt kyligt inne på de luftkonditionerade varuhusen. En tröja kan vara bra att ta med och amerikanska malls är ofta väldigt stora så glöm inte bekväma skor, det kan bli många timmars gående :-)

Annons:>> Bli medlem så får du en bonus att bo för!    

Pruta:

I mindre affärer ska man alltid pruta det lönar sig. på varuhusen gör det sällan hem. Går ni på Fleemarket, så är det oförsvarbart att inte pruta. på t.ex. The Swap Shop är det inte ovanligt att kunna pruta upp till 50% !!!!

Elektronik:  Obs! se varning nederst på sidan:

Tänk på skillnaderna i strömstyrkan (110v) och TV systemet (NTSC). Videokameror och annan TV utrustning fungerar kanske inte i Sverige tillsamans med den utrustning man redan har. Har man en modern TV med HDMI anslutning är chansen stor (i princip såkert) att det funkar med t.ex. en videokamera som också har HDMI och de flesta (alla) nya TV-apparater stödjer både PAL och NTSC. Den annorlunda frekvensen i elnätet kan ställa till det, vi har 50Hz och de 60Hz, videokameror som filmar i 60 Hz kan ge problem. Om man t.ex. filmar i lysrörsbelysning som lyser med 50Hz så kan det uppstå störningar (flimmer) i filmen. Frågan är dock om prisskillnaden mot Europa motiverar ett inköp i USA, kontrollera garantivilkoren noga så det verkligen går att få apparaten lagad här hemma om något skulle hända. Man för helt enkelt kolla upp noga innan man åker vad man tänkt köpa så man har klart för sig både vad varan ska kosta och att den fungerar här hemma och om vinsten uppväger nackdelarna.

När det gäller strömstyrkan brukar det inte ställa till problem när det gäller elektronik som kameror, mobiler, surfplattor o.s.v. de flesta laddare fungerar på olika spänningar, det framgår i märktningen på apparaten som t.ex. input 100V-240V. när det gäller t.ex. hushållsapparater är det värre, de är ofta gjorda för att fungera på en viss spänning. Se till att apparaten är märktt t.ex. 100v-250v (ska i alla fall omfatta 220-240v) Har apparaten en extern omvandlare eller laddare så är det vanligt att de fungerar annars kan man ersätta den med en som fungerar, värre är det om den inte är extern, då skulle jag avråda från köp om den inte är märktt som nämnts eller det är tydligt att den går att ställa om till 230v. De amerikanska stickkontakterna passar inte i Sverige så köper man elektronik som gör på 230 volt med hem så för man i regel byta stickkontakten till svensk modell (det är vad jag vet förbjudet att använda en apparat där man bytt kontakt) eller byta ut själva apparatsladden om den är lös vilket är vanligt nu för tiden. Man kan också använda en adapter för att få själva stickkontakten ska passa.

Sales Tax:

Det tillkommer skatt på de flesta av dessa priser vilken varierar mellan platser och typ av vara men är melan 7 och 8%. Statens Sales Tax är 7%, sen för ett county ta ut en egen skatt på det, den ligger just nu på 0 till 1,5%. Ibland har vissa varor t.ex. mat och kläder undantag som gör att dessa har lägre eller ingen sales tax. Här finns en lista över salestax i varje County.

För att få en liten bild av prisläget kan Du titta på sidan Priser.

Länkar till några mall's och affärer:

Sawgrass Mills utanför Ft. Lauderdale

Dolphin Mall Miami

Aventura Mall

International Mall Miami

Bayside Marketplace Miami

Simon har 45 mall's i Florida

Tanger Outlet Centers

ALL OUTLET CENTERS IN THE USA

Florida outlets and Florida malls | Outlet-Center-Info.com

Swap Shop Ft.Lauderdale

Miami.retailguide

Sportsauthority Stor  kedja med allt inom sportartiklar.

Brandsmart Bra elektronikkedja med flera butiker i Florida.

Best Buy Ytterligare en bra elektronikkedja.

Walgreens.com Drugstore

CVS Pharmacy

VARNING !

Att handla dyrare saker i Florida är ibland en risk. Jag rekommenderar verkligen de stora kedjorna som Brands Mart, Best Buy, Walmart, Target, K-Mart, Sears, Radio Shack och liknande.

Ska Du handla elektronik vill jag särskilt varna för de små affärerna i hotellområdena.  Ju närmre hotellen desto värre verkar det vara. Vill Du ändå utmana din lycka vill jag ge Dig några råd.  Ha klart för dig exakt vad du vill köpa och vad det får kosta.  Prova varan MYCKET noga så att alla funktioner fungerar som de ska även om den är nedpackad och inplastad.  Låt ALDRIG säljaren försvinna utom synhåll med varan.  Var noga med att alla kvitton och garantisedlar är rätt ifyllda. affären lämnar ALDRIG varken garanti bytesrätt eller öppet köp.  även om du ångrar dig innan du lämnat affären har Du ingen chans.

här är några av säljarnas favorittrick.

1: Du ber om priset på en vara Du är intresserad av. Säljaren frågar vad Du vill betala. Han går med på ditt bud Du blir klart intresserad. Om du bestämmer dig för att köpa får Du nu frågan om du vill köpa ett batteri som behövs till. Säg inte ja utan fråga om priset! Jag garanterar att det inte är billigt. Vill Du inte köpa batteriet till är jag ganska säker på att säljaren ganska hastigt kommer på att han ju just sålde det här sista exemplaret av varan för en stund sen men glömt bort det.

2: Du köper en videokamera döööbilligt. Säljaren hämtar en ny fin inplastad låda på lagret. Tillbaka på hotellet sliter Du glad i hågen upp förpackningen. Något förvånad konstaterar Du att Du just betalat 3000:- för en tegelsten. (detta vet jag personligen har hänt).

3: De mindre nogräknade handlarna köper ständigt upp varor från de stora tillverkarna som av någon anledning reklamerats av kunder. Sen försöker de i bästa mån sätta grejorna i brukbart skick. Dessa får Du käre turist sedan den stora förmånen att köpa till "Fyndpris".

Det är kanske inte så farligt att bli blåst på några tior men man bör vara vaken varje gång man handlar. Inte ens de till synes fina elektronikbutikerna i city är alltid att lita på, så återigen, gå till de större kedjorna.

Du har blivit varnad ;-)

Har Du blivit illa behandlad, lurad utsatt för bedrägeri eller bara vill lära dig mer om konsumenträttigheterna är här några Länkar.

Federal Trade Commission

http://myfloridalegal.com/consumer

http://www.co.miami-dade.fl.us/csd/

http://www.stateofflorida.com/Portal/DesktopDefault.aspx?tabid=57

annons>  Amex Gold Gratis inkl. Longetillgång! Bra resekort! Du får gratis loungetillgång via Priority Pass (Med Gold 4 ggr för huvudkortet och 2 ggr för extrakort (som är gratis) Platinum ger helt obegränsad tillgång för dig + gäst, extrakortsinnehavare (extrakort är gratis) får samma förmån) skaffar du kort via denna länk får du dessutom en poängbonus (vissa regler). Amex har även andra kort med olika förmåner, några helt utan årsavgift, vissa med anknytning till SAS med Eurobonuspoäng och poängresor för halva priset, något med "cashback". rekommenderar att skaffa kortet några veckor innan resan då det kan ta ett tag innan alla förmåner är igång.